Ještě jste neochutnali ořechovku?

Juglans regia neboli ořešák vlašský pochází pravděpodobně z Balkánu. Lidé si ho začali v blízkosti svých obydlí pěstovat jak pro lahodnou chuť ořechů, tak i pro fungicidní vlastnosti a schopnost odpuzovat hmyz. A protože člověk je tvor vynalézavý, postupem času přišel i na to, že se dají ořechy zpracovat ve vynikající alkoholický nápoj, který má navíc léčebné účinky na zažívací trakt. Jeho podstata tkví v macerování nezralých ořechů v kvalitním lihu. Do výluhu se může přidávat i směs bylin či koření, med i cukr. Ale není to nutné, neboť ořechy samy o sobě mají výraznou vůni, hořce sladkou zemitou chuť a typickou hnědavou barvu.

Doba sklizně

Ořechovka Lihovárek napomáhá trávení – je považována za prověřený žaludeční likér, a tudíž je vhodná po jídle coby digestiv. Anebo sem tam štamprlička pro chuť a dobrou náladu.

Kvalitní ořechovku je samozřejmě možné koupit v našich českých a moravských palírnách, ovšem spousta domácností si ji vyrábí sama. Především tam, kde jim roste ořešák na zahradě, anebo v blízkém okolí. Domácí výrobci však nesmí zapomínat na to, že ořechový likér se vyrábí z nezralých ořechů, a ty je nutno sklízet kolem 20. června, aby neměly ztvrdlé skořápky.

Ať vám chutná!

Kdo by si chtěl ořechový likér doma zkusit vyrobit, zde je osvědčený recept:

Ingredience:

24 ořechů

15 g celé skořice

8 g hřebíčků

4 g muškátového oříšku nebo květu

1 l vodky, koňaku nebo slivovice

½ kg cukru

Postup:

Nezralé ořechy nakrájejte na tenké plátky a vložte do pětilitrové sklenice. Přidejte skořici, hřebíček, muškát a alkohol. Láhev převažte celofánem a postavte na šest týdnů na slunné místo. Sklenicí občas pohněte, aby se obsah mírně promíchal.

Když přijde čas, svařte odměřený cukr s trochou vody a seberte vzniklou pěnu. Smíchejte s ořechovým výluhem a přeceďte přes plátno. Ořechovku nechte odležet – čím déle, tím lépe chutná.

Kdo si na domácí výrobu netroufá, anebo nemá ořechy, může se obrátit na náš Lihovárek. Nabízíme ořechovku od renomovaných producentů jako je Žufánek, Sudlička, Radlík, Veselý Grunt, Ullersdorf, a další.